Tidsplanering för studierna

Studietiden är för många en väldigt stressig tid i livet. Kraven kan vara väldigt höga och även för den mest ambitiösa kan det känns överväldigande. Det enklaste sättet att undvika att gå in i väggen är att planera. Det är först när du kan dela upp uppgifterna som behöver tas omhand som du kommer att bli effektivare.

student på lektion

Om du inte planerar är det dessutom lättare att allt skjuts upp till sista stund. Det är bättre att göra jobbet först och sedan ta det lugnt om du märker att du har tid. Då får du också få ut mer av din utbildning.

Tänk på hur du studerar

Först och främst måste du komma fram till vilken studiemetod som du föredrar. Gillar du att läsa all information, eller måste du i princip skriva ner allt du vill minnas för att det faktiskt ska fastna? Det finns också de som lär sig bättre genom att använda kroppen och behöver manifestera problemen eller händelserna som de läser om, för att förstå dem bättre. Genom att veta vilket sätt du vill studera på, kan du planera bättre. Är du en snabb läsare och behöver inte anteckna, så kan du vara lite strängare med tidreglerna. Men behöver du anteckna allt, och har lite lässvårigheter, måste du ge dig själv mycket tid och komma igång i tid för att hinna med ditt eget schema.

Förutsättningar för planering

För att du ska kunna planera behöver man de rätta förutsättningarna. Idag kan du sköta ditt planerande via din mobiltelefon eller dator. Det finns fördelar med detta men fortfarande föredrar många den klassiska kalendern. Många upplever helt enkelt att de redan sitter så mycket med det digitala att det då är skönt att ha något fysiskt att ta i. En bra kalender är helt enkelt till stor hjälp. Utbudet av kalendrar och anteckningsböcker är dessutom större än någonsin. Tack vare att du har ett så stort utbud att välja från kan du se till att skaffa en som passar ditt syfte perfekt. Kalenderkungen en populär webbsida som säljer diverse kalendrar som kan fungera som en stor hjälp när du ska planera dina studier och här kan du definitivt hitta en kalender för 2015.

Att tänka på

Det finns mycket information på internet som kan hjälpa dig att bättre planera dina studier och din tid i allmänhet. LärFörLivet har skrivit en bra guide för tidsplanering specifikt för studier. Ett bra tips är att först planera veckovis. Sätt inte målen allt för högt. Räkna istället ut var du vill befinna dig nästa vecka och se till att målen är realistiska och uppnåeliga. Håll utkik för tidstjuvarna. Några vanliga exempel är dålig organisering, multitasking, prokrastinering och avsaknaden av en plats som gynnar studierna.